Miksi luet?



Mikä on suhteesi lukemiseen? Miksi luet?
Oletko miettinyt, mitä tapahtuu, kun luet? Koetko olevasi vuorovaikutuksessa tekstin kanssa, myötäelätkö henkilöiden mukana? Uppoudutko maiseman kuvailuun ja tunnelmaan?
Vai koetko olevasi vastaanottaja?


Sanotaan, että lukeminen voi olla hoitavaa. Lasten lukemisharrastus on ratkaisevan tärkeää, jos minulta kysytään. Lasten empatiakyky kehittyy lukemalla, lukeminen on myös pitkäjänteisyyttä vaativaa. Lukemalla oppii omaksumaan asioita, mutta sivuja kääntäessä tulee myös tulkinneeksi, pohtineeksi ja tehneeksi omia päätelmiä. Se on se juttu, tulkinnat ja omat päätelmät. Toistan omille lapsilleni jatkuvasti, että verrattuna valmiiseen materiaaliin, jota esimerkiksi puhelin tarjoaa kuvina, peleinä ja videoina, kirja saa heidät pohtimaan, käyttämään omaa mielikuvitusta ja luomaan uutta. Olemme haastaneet lapsemme lukemaan kotona vähintään 10 sivua joka päivä, ja olemme vakuuttuneita, että jonain päivänä he vielä meitä tästä haasteesta ja kannustuksesta kiittävät. Onneksi sivumäärä yleensä ylittyy, vaikkakin se on tarkoittanut myös seitsemättä kertaa Harry Pottereiden alusta aloittamista. 

Sivuhuomautuksena kuvista, peleistä ja videoista, että voivathan nekin parhaimmillaan olla kehittäviä, en väitä muuta. Mutta tämä kirjoitus on lukemisesta, kuvien maailmasta toisella kertaa. 

Lukemisen hoitavuudesta vielä. Yksinkertaisimmillaan se on sitä mainittua myötäelämistä, itkemistä ja raivostumista. Helpottumista ja nauramista. Lukeminen koukuttaa, se antaa juurevan tunteen johonkin kiinnittymisestä ja pakottaa pysähtymään. Tiedäthän tunteen, kun joskus pitää ihan laskea kirja alas, ja naurahtaa tai ihmetellä ääneen? Jos et, toivon, että koet sellaisen hetken pian. 

Lukiessa voi tehdä oivalluksia omasta elämästä, saada omat ajatukset suunnattua uudelleen ja jopa kehittyä ihmisenä. Enkä tarkoita nyt pelkästään self help- kirjoja vaan ihan kunnon romaania. Joskus jokin kirja voi antaa suoraan vastauksen omaan pulmaan. Jos luet toisen kokemuksista, jotka sivuavat omiasi, mitä koet? Entä jos kirjan henkilö päätyy toisenlaiseen ratkaisuun kuin sinä? Ensi kerralla kun luet, käytä hetki sinun ja tekstin vuorovaikutuksen miettimiseen. Mitä tapahtuu, kun luet?

Minä luen päästäkseni piipahtamaan toisaalla. Tahdon välillä upota ihan vieraaseen elämään, täysin erilaiseen maailmaan. Ihmiskohtalot ja historian tapahtumat kiehtovat. Erilaiset kulttuurit ja tavat toimia houkuttavat lukemaan ja pohtimaan omaa elin- ja toimintaympäristöä. Ihmisten valinnat, reaktiot ja tunteet erilaisissa elämänvaiheissa peilaantuvat huomaamattani omaan elämääni. Dekkarit kauhistuttavat, joskus ällistyttävät. Omaelämäkerrat innostavat. Joskus juoni kiehtoo, joskus juuri juonettomuus on se koukutus.  Lukemisen kirjo on laaja, olenkin huomannut, että on ihan omasta mielentilasta kiinni, millainen teos nykäisee maailmaansa tietyllä hetkellä. 

Miksi sinä luet?



Kommentit