Myönteisiä mietteitä



Olen valmistellut erästä hyvinvointihetkeä, ja ajattelin omista muistiinpanoistani kirjoittaa lyhyesti tännekin.

Olen listannut ja perustellut kirjallisuusterapian hyvää tekeviä ominaisuuksia, ja tulin siihen tulokseen, että kirjallisuusterapia, jos joku, on omiaan lisäämään myönteisyystaitoja. 

Lukemiseni perusteella sanoisin, että myönteisyystaidoiksi usein lasketaan tahdonvoima, vuorovaikutustaidot, myötätuntotaidot, luovuustaidot, läsnäolotaidot ja itsensä johtamisen taidot.

Omaelämäkerrallinen kirjoittaminen lisää myönteisyyttä, kun oma tarina ja erilaisista elämän haasteista selviäminen tulee konkreettisesti todeksi. Itsetuntemus lisääntyy ja sitä mukaa myös hyvä olo. Tästä on omakohtainenkin kokemus.

Tahdonvoimaa voi harjoitella myös kirjoittamalla. Omat päämäärät, tavoitteet ja pyrkimykset on hyvä kirjoittaa ylös, jotta niitä voi tarkastella ja arvioida. Kehittymistä ja etenemistä on helpompi seurata, tahdonvoiman vahvistuessa siinä samalla. Otat tahdonvoiman lisäksi haltuun haasteesi, jotka ehkä pitivät sinua hetken ohjissaan. Nyt sinä ohjaat niitä eikä päinvastoin. 

Ihmissuhteita ja vuorovaikutusta voi kehittää kirjoittamalla tajunnanvirtaa erilaisista vuorovaikutustilanteista. Miten sujui kaupan kassalla tänään, millaisen keskustelun sait aikaan päiväkodissa lastasi noutaessa,  tai kirjoita vaikka, mitä naapurisi sanoisi sinusta, mitä äitisi kirjoittaisi tai puolisosi. Vastaa sitten omalla kirjeellä heille. Älä lähetä sitä, vaan jätä muistivihkoon.  Ole rehellinen ja avoin. Kirjoittamalla voit nähdä oman reagointitapasi, kehittää sitä ja ensi kerralla tavatessa valita sanasi sen mukaan, miten ajattelet, että he näkevät ja kokevat sinut. Näet myös heidät toisin, ymmärtäen.

Myötätunnon kehittyminen käy kuin itsestään, kun kirjoitat tajunnanvirtaa esimerkiksi rakkaista ihmisistä, tai asetat itsesi eri henkilöiden asemaan. Mietit, mitä he käyvät läpi, millaista heidän elämänsä on. Voit ajatella vaikka läheistä työkaveria, yksinäistä vanhusta palvelukodissa tai oppilaasi vanhempia. 

Luovuustaidot ja läsnäolon taidot lisääntyvät aina, kun kirjoitat. Rauhoita kirjoitustilanteesi ja anna sille aikaa. Tunnet kyllä läsnäolon voiman, kun aloitat. Luovuus on ehtymätön, anna sen kertyä ja kirjoita aina, kun sille on hyvä hetki. 

Kaikki kirjoittaminen on itsensä johtamista. Teet hyvää itsellesi ja muille, kun itsetuntemuksesi lisääntyy, vuorovaikutustaidot paranevat ja läsnäolon tunne vahvistuu. Johdat itsesi kohti hyvinvointia ja myönteisempää elämänasennetta. 

Kirjoitetaan itsemme myönteisemmille vesille jo tänään!





Kommentit